VIC ACOLLÍ ELS ACTES DEL DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG

El passat, 14 de Juny, totes les Associacions de Donants de Sang de Catalunya, de la mà de la Federació Catalana de Donants de Sang, ens reunírem a VIC (Osona) per celebrar el Dia Mundial del Donant de Sang.

Durant aquest dia (#14J), se celebra l'efemèride del patòleg i biòleg Karl Landsteiner, el qual -l'any 1901- descobrí l'existència dels grups sanguinis A, B, AB i O, i conclogué que les persones del mateix grup o de tipus compatibles poden rebre transfusions de sang; les unes de les altres.

Amb la col·laboració del Departament de Salut i del Banc de Sang i Teixits, duguérem a terme l'Homenatge als Donants de Sang, entitats, institucions i organitzacions que contribueixen a difondre la necessitat de donar sang; i han estat, en molts casos, donants de sang exemplars (tant en l'hàbit de donar com en la implicació per promoure la donació de sang).

Aquest dimecres, gairebé 700 persones -vingudes de tots els indrets de la geografia catalana-, hem renovat les ganes de Salvar Vides i de millorar la salut d'altri, unint-nos i mostrant la força organitzativa d'una entitat que engloba més de 900 delegats i delegades -arreu de Catalunya-.

El 14 de juny és un dia per compartir. Tal i com diu el lema de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) d'enguany: -"Què pots fer? Donar sang. Donar-ne ara. Donar-ne sovint!"

Des de la @FCDSang volem agrair la feina feta per més d'un centenar de voluntàries i voluntaris, que han dut a terme l'organització i la logística d'aquest acte, com també la participació de multitud d'alcaldes, regidors, representants institucionals; en especial l'assistència i complicitat del M. H. Conseller de Cultura, Sr. Santi Vila, l'exconsellera de Salut i coordinadora estratègica de la Universitat de Vic, Sra. Marina Geli, el director del Servei Català de la Salut, Sr. David Elvira, el president del Banc de Sang i Teixits, Sr. Manel Peiró, l'alcaldessa de l'Ajuntament de Vic, Sra. Anna Erra, el rector de la Universitat de Vic, Sr. Jordi Montaña, el vicepresident de Creu Roja a Catalunya, Sr. Josep Quitet, entre d'altres moltes autoritats presents.

En especial, volem agrair la presència de l'artista il·lustradora Pilarín Bayés, que enguany endegarà un nou projecte de la Federació Catalana de Donants de Sang: EL CONTE DE LA @FCDSang

Aquest nou Conte comptarà també amb la participació d'en Josep Vallverdú, que hi aportarà l'experiència literària.

Fou una diada plena d'emocions, de la mà dels més de 50 Homenatjats, cadascun amb experiències vitals diferents i insòlites, acompanyats per un grup d'estudiants de la Universitat de Vic; els quals ens explicaren la seva particular visió sobre la donació de sang (amb opinions de diversos alumnes, vinguts d'altres països).

També hi hagueren moments pel record, en aquest cas de la mà dels delegats de l'Associació de Donants de Sang d'Osona, que feren esment a la figura única i exemplar d'en Carles Capdevila; el qual dugué sempre ben alta la bandera de la donació de sang i de l'altruisme, en favor de qui necessita millorar la seva salut.

Un cop acabat l'Homenatge als donants, procedírem a batejar el capgròs de l'Estudiant de Vic; una figura única que uneix tradicions, cultura, voluntariat i civisme, per implicar a la societat osonenca en la donació de sang (i que, a partir d'ara, formarà part dels capgrossos de Vic).

L'actuació de l'Escola Memory posà el toc d'humor a la festa, amb una escenificació singular -referida a la donació de sang i els aspectes que hom es qüestiona (punxada, voluntariat, implicació, etc.)- mostrant el frescor, l'espontaneïtat, el dinamisme i la necessitat d'implicació d'aquest tipus de col·lectius en projectes com el nostre.

La nota musical anà a càrrec del genial saxofonista Pep Poblet, que tocà diverses peces -posant la pell de gallina a més d'un/a-.

Per acabar, el dinar de germanor es realitzà al recinte Firal "El Sucre" de Vic, on tots els assistents s'endugueren una bossa/obsequi de la Federació Catalana de Donants de Sang; amb diversos productes de marxandatge de la ciutat de Vic i d'empreses col·laboradores, amb la nova Revista [Donem Sang] d'enguany, la nova edició del Conte de la Geganta de la Sang (amb il·lustracions de l'artista Ermengol, que es presentarà el proper 4 d'octubre a la Biblioteca Pública de Lleida, durant la Marató de Donacions de Sang) i un regal molt especial: la Samarreta Vermella de la Federació, amb una il·lustració personalitzada de la Pilarín Bayés.

Des de la @FCDSang volem donar les gràcies a totes les persones, entitats i institucions que, d'una o altra manera, han contribuït al bon port d'aquest esdeveniment -el més gran organitzat a Catalunya pel que fa a la promoció de la donació de sang i l'homenatge als donants-, i a l'eixamplament del teixit associatiu que representa la nostra Federació.

** A partir d'avui ... tal i com diu el lema del Dia Mundial del Donant de Sang (2017):

Què podem fer?
-Donar Sang! Donar-ne Ara! Donar-ne Sovint!

Comparteix