Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya

Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya

El passat dimarts, 14 de Juny, el M. Hble. president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat de l'Hble. conseller de Salut, Josep Maria Argimon i Pallàs, assistí a l'acte commemoratiu del Dia Mundial del Donant de Sang, on s'homenatjaren persones i entitats per la seva implicació en la donació.

Més d'una vintena d'entitats i persones voluntàries, destacades per la seva implicació incondicional vers la promoció de la donació de sang, reberen el guardó de mans del president de la Generalitat.

L'acte també comptà amb les intervencions del president del consell d'administració del Banc de Sang i Teixits, Sr. Francesc Gòdia, del president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Sr. Marc Ibars, i del president de Creu Roja Catalunya, Sr. Josep Quitet.

El reconegut actor Pep Ferrer fou l'encarregat de conduir l'acte, enduent-se el reconeixement de tot el públic assistent, tant pel que fa a la seva trajectòria com a donant de sang com per la seva dilatada carrera com a intèrpret.

Amb una assistència de més de 200 persones, el Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat fou testimoni de l'altruisme i la generositat que les i els representants de les 35 associacions de donants de sang de Catalunya mostren diàriament, perquè diàriament arreu del territori puguin dur-se a terme un bon nombre campanyes d'extracció i s'estengui el missatge cívic de solidaritat i voluntariat social.

Foren molts els moments que ens arribaren al cor i ens feren sentir aquell calfred motivador, ple d'esperança i d'agraïment, que ens fa adonar de la importància de cadascuna de les persones que formen part de la gran família dels i les donants de sang i la singularitat de les seves actituds, que dia a dia són capaces d'empènyer i transformar el món.

 

Donants Homenatjats

 

 • Teresa Manzano Carreras. Des de molt jove s'ha dedicat a l'ajuda al proïsme. Primer en el seu treball com a infermera i posteriorment, i una vegada jubilada, en la seva labor com a voluntària. Ha exercit de Presidenta de l'Associació de Donants de Sang Barcelona-Sant Pau i en l'actualitat, segueix assistint i informant diàriament els donants que visiten el Banc de Sang de la Vall d’Hebron. 
 • José María Arnal Isart. En José Mª és una gran persona i un gran donant! De fet, ha realitzat 149 donacions entre plasma i sang. Va fer la seva darrera donació el dia 5 d'abril de 2022, amb 70 anys.
 • Conxita Pastoret PascalLa Conxita és infermera de professió i de vocació. La seva carrera en gran part la va desenvolupar a l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Els darrers 15 anys els ha dedicat en cos i ànima al Banc de Sang i Teixits on ha estat la persona responsable d'organitzar la logística i el personal de les campanyes de donació de sang. Una gran professional que en tot moment ha vetllat per fer equip i per la millora continuada de l'atenció al donant.
 • Matilde Galve FerrerLa Matilde només té 18 donacions informatitzades, tot i que per edat que segurament n'ha donat molts més cops. Ara ja està “superjubilada”, però amb gairebé 80 anys no es perd ni una campanya i ens ajuda com a voluntària a Martorell. Està molt implicada en la donació al seu municipi, on no es perd cap campanya.
 • En Josep Puigdefàbregues i la Maria Dolors Blanché Pou. Han estat donants de sang des de ben joves i, alhora, han dedicat 25 i 16 anys, respectivament, a col·laborar en les jornades de donació de sang a Sant Celoni i, com a membres de la Junta de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental, a tota la comarca.
 • Antoni Miranda Pallarès. En Toni és membre de l’Associació de Donants de Sang de l’Anoia des de la seva creació (2009). Decidit, amb un esperit solidari i actiu en la promoció de la donació de sang, col·laborant activament amb l’organització, difusió i divulgació dels objectius de l’Associació. Reunions, trobades i sobretot recordem els seus poemes i les cançons escrites per ell, dedicades als donants, al Banc de Sang, a les Associacions, al voluntariat en general. Cada any, per Nadal, ens fa participar del seu cant. Agraïm de tot cor la teva dedicació i amistat. Gràcies Toni!
 • Marta Mas Ayats. Les Masies de Roda. La Marta, des de ben joveneta, quan les unitats mòbils anaven a la fàbrica a fer col·lectes sempre ha estat al costat dels donants de sang i quan es va muntar l'associació, l'any 1998, va ser de les primeres en formar-hi part. Persona oberta, positiva, propera a tothom. Gaudeix d'aquest homenatge amb els que t'estimem. Que el tens ben merescut!
 • Natividad Gracia Hernández. Mont-Roig del Camp. La Nati va ser donant des del 1966 fins l’any 2011 i és delegada de l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp, a Mont-roig del Camp, des de 1999. A la Junta de l’Associació hi va entrar l’any 2008.  
 • Conxita Montenegro Famada. Girona. Donant de sang, ha dedicat part de la seva vida a la promoció de la donació de sang i plasma, a nivell de tota la província de Girona. Passats els setanta, continua imparable!
 • Teresa Yebra Privat. Girona. Donant de sang, és una referent a la seva població implicant a totes les entitats, junt amb el seu marit i la seva filla, continua treballant incondicionalment pel futur de la donació.
 • Maria Pijuan Llordachs. Lleida. La Maria és la poetesa de la sang, promovent la donació a través de la cultura. Ha estat donant de sang durant més de 35 anys i encara que actualment ja no pot donar és una de les membres més antigues i actives de l’Associació de Donants del Segrià.
 • Josep Viñado Pujol. Flix. Donant fidel de Plasma, emprenedor i encoratjador en totes les campanyes mixtes que es preparen a Flix, sigui al lloc que sigui!
 • Francisco González Ibáñez. El Francisco, conegut com "Pachá", és donant des de fa molts anys, i ha transmès la importància de donar sang al club que presidia, el FC Lloreda, a través de nombroses iniciatives.
 • Carlos Barrera. Pòstum.

  La història del Carlos Barrera Sánchez és com un conte, segurament com molts d’altres... - El Carlos tenia pànic a les agulles i quan veia arribar les noies que organitzaven campanyes de donació de sang, marxava ben lluny dient... ja han arribat les “vampires”. - Però el Carlos no es quedava creuat de braços, i va fer molt per la donació de sang. Avui, amb el seu exemple volem homenatjar un col·lectiu sovint oblidat... totes aquelles persones que per un motiu o altre no poden donar sang, però que treballen incansablement per la promoció de la donació de sang. - Carlos: Per la teva implicació en la creació de la primera associació de la província de Lleida, des de la institució que presidies i a títol personal, afavorint la donació de sang a la Vall d’Aran. - Avui malauradament la malaltia se l’ha emportat abans de poder recollir aquest homenatge. -- Text Original en aranèsEra istòria de Carlos Barrera Sánchez ei coma un conde, segurament coma fòrça d’auti... Carlos auie panic as agulhes e quan vedie arribar es gojates qu’organizauen campanhes de donacion de sang, partie ben luenh en tot dider... ja an arribat es “vampires”. - Mès Carlos non demoraue crotzat de braci e hèc fòrça pera donacion de sang. Aué, damb eth sòn exemple volem aumenatjar un collectiu soent desbrembat... totes aqueres persones que per un motiu o un aute non pòden donar sang, mès que trebalhen incansablament pera promocion dera donacion de sang. Carlos: Pera tua implicacion ena creacion dera prumèra associacion dera província de Lleida, des dera institucion que presidies e a títol personau, en tot afavorir era donacion ena Val d’Aran. - Aué malurosament era malautia se l’a emportat abans de poder recuélher aguest aumenatge.

 

Entitats Homenatjades

 

 • Impremta PagèsGirona. Pels 50 anys de col·laboració en molts camps de la donació de sang.
 • Escola ElisavaBarcelona. Per la seva implicació a l’hora de compartir la necessitat de sang a través del programa de formació de Ciència i dades d'Experimentació II.
 • Aneto NaturalArtés. L’empresa s’ha implicat en la donació de sang dinamitzant col·lectes i col·laborant amb el Banc de Sang.
 • Club Esportiu MediterraniBarcelona. Entitat compromesa amb la donació que durant les restriccions de la covid ens ha seguit obrint les portes per organitzar-hi campanyes de donació.
 • Escola MalagridaOlot. Escola gironina que acull el projecte APS (Aprenentatge i Servei) del Banc de Sang, adreçat als i les alumnes, per difondre la importància de donar sang entre els joves.
 • Club Esportiu TarragonaTarragona. Entitat esportiva molt implicada en la difusió de la necessitat de donar sang.
 • Ajuntament d’Igualada. Enguany és la Capital de Cultura Catalana (2022). Per la seva implicació en la promoció de la donació de sang. A més, aquest any és la ciutat amfitriona del Dia Mundial del Donant de Sang.

 

Reflexions d'una Homenatjada, en el Dia Mundial del Donant de Sang:

 

Qui som els donants de sang?

Som persones que a partir dels 18 fins als 70 anys ens apropem a uns serveis sanitaris “Bancs de Sang”, fixes o mòbils, (no perquè ens fa mal res, ni per demanar receptes o consells) per donar una part del nostre cos: “la sang” a canvi de la satisfacció d’haver fet realitat un deure cívic. - I perquè continuem essent fidels, hem de rebre per part dels equips sanitaris i dels delegats i voluntariat que col·laboren en les campanyes un tracte i unes tècniques excel·lents.

Com és que som donants de sang?

Els uns perquè els nostres pares i mares ho han estat, els altres per sensibilització professional o perquè algun familiar o amic va necessitar una transfusió, entre altres motius. I ara, nosaltres ho transmetem als fills, amics i també als nets.

Som donants, però... alguns de nosaltres amb un valor afegit

La Federació, les Associacions i també el Banc de Sang, necessiten tentacles (xarxes) per fer arribar als ciutadans el missatge que, de moment, la sang no es fabrica. Només les donacions poden donar resposta als malalts que la precisen, i aquí estem molts de nosaltres, donants, persones voluntàries i persones delegades de les associacions, que dediquem una part del nostre temps a col·laborar en les campanyes que organitza el Banc de Sang. - Ho fem amb molta il·lusió i imaginació, intentant mobilitzar molta gent, amb la fita d’aconseguir nous donants i més donacions.

Al costat nostre, dels que estem rebent aquest homenatge, hi ha persones que ens han ajudat a aconseguir els objectius, són persones silencioses, donants, voluntàries i voluntaris, persones que avui no estan aquí, però s’ho mereixen tant com nosaltres.

 

Moltes gràcies,

Teresa Manzano

 

  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
  • Dia Mundial del Donant de Sang - Acte d'Homenatge al Palau de la Generalitat de Catalunya
Comparteix