SABIES QUE QUAN DONES PLASMA ETS ESPECIAL?

SABIES QUE QUAN DONES PLASMA ETS ESPECIAL?

En realitat, totes i tots els donants som especials, perquè amb aquest gest generós i altruista assumim la donació de sang com un deure cívic.

Donant sang total (una donació de sang habitual) estem ajudant a tres persones perquè de la bossa obtinguda se'n separen tres components (glòbuls vermells, plasma i plaquetes).

Tot i així, a Catalunya necessitem 10.000 donants de plasma per poder atendre les necessitats d'aquest component sanguini.

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments. N’hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini. Altres només precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s’extreuen les proteïnes del plasma i s’elaboren medicaments, anomenats “hemoderivats”, que només es poden obtenir de la sang d’altres persones.

Els hemofílics, per exemple, poden patir grans hemorràgies perquè els falta una proteïna que serveix per coagular la sang.

És per això, que si ets un donant de sang -habitual- també pots ser donant de plasma.

Clica al següent enllaç: VULL SER DONANT DE PLASMA

* Font: Banc de Sang i Teixits

    • imatge 1
Comparte