#14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG

#14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG

Sang segura per a tothom

Com cada any, el Dia Mundial del Donant de Sang s'ha celebrat a tot el món el 14 de juny.

A Catalunya, la Federació Catalana de Donants de Sang ha estat l'encarregada d'organitzar l'acte de reconeixement i homenatge als donants de sang d'arreu del país.

Enguany, a diferència d'altres edicions, hem volgut fer un pas més en favor del foment i la distinció a les persones que salven vides amb el senzill gest de donar sang, formalitzant i institucionalitzant aquest esdeveniment tot celebrant-lo al Palau de la Generalitat de Catalunya, amb la presència del M. Hble. president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Quim Torra i Pla.

Xavier Solà, reconegut periodista i locutor de ràdio, ha estat l'encarregat de presentar l'acte.

A més del M. Hble. president de la Generalitat, també feren parlaments la Sra. Laura Pelay i Bargalló, secretària general del Departament de Salut, el Sr. Enric Argelagués, director general del Banc de Sang i Teixits, el Sr. Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya, la Sra. Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, i el Sr. Marc Ibars, president de la Federació Catalana de Donants de Sang, entre altres autoritats que assistiren a la celebració.

Les persones i entitats homenatjades d'enguany han estat: Benjamí Aira, Joan Carles Bargalló, Mari Boqué, Juan José Carmona, Josefina Esteve, Sergio Galindo, Miquel Huertas, Miquel Jofre i Carme Puigcorbé, Joan Noguera, Adolfo Monllao, Josep Pagès, Agnès Vendrell, Josep Ramon Zapico, Francesc Andreu (Màgic Andreu), "Les dones del dimecres", "Escoles Fonlladosa", "Taula del Tercer Sector", "Llibreria Gigamesh", "Legion 501 - Starwars", "Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya", Pere Puig (receptor de sang) i Atenea Carter (receptora de sang).

Per cloure l'acte, després de la intervenció del M. Hble. Sr. Quim Torra, la cantant Atenea Carter ens oferí "a cappella" dues cançons del seu repertori. Tot seguit, donant per acabada la trobada de germanor i el reconeixement als donants i receptors, brindàrem plegats al Pati dels Tarongers.

Aquest reconeixement serveix per donar les gràcies als donants voluntaris no remunerats per un regal que permet salvar vides, així com per conscienciar de la necessitat de fer donacions regulars per tenir accés oportú i assequible a la sang i a productes sanguinis segurs i de qualitat, com una part integral de la cobertura sanitària universal i component fonamental dels sistemes de salut eficaços.

Les transfusions de sang i els seus productes salven milions de vides a l'any. La sang i els productes sanguinis són elements essencials per al tractament apropiat de les dones amb hemorràgies associades a l'embaràs i al part; els nens que pateixen anèmia greu a causa del paludisme i la malnutrició; els pacients amb trastorns hematològics i de moll d'os, trastorns hereditaris d'hemoglobina i immunodeficiència; les víctimes d'un traumatisme, emergències, desastres i accidents, així com els pacients que se sotmeten a intervencions mèdiques i quirúrgiques avançades.

Tot i que el subministrament de sang i productes sanguinis és una necessitat universal, hi ha diferències marcades pel que fa al nivell d'accés a sang i productes sanguinis segurs entre els diferents països i dins dels mateixos. En molts països els serveis de sang segueixen tenint problemes per oferir sang i productes sanguinis suficients i garantir-ne la qualitat i seguretat.

** Enllaços de l'Organització Mundial de la Salut:

- Sobre la Campanya
- Qui pot donar sang?
- Missatges principals
- Què podem fer al respecte?

  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 1
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 2
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 3
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 4
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 5
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 6
  • #14J - DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG imatge 7
Comparteix