El passat 8 d’octubre, el Banc de Sang i Teixits donà el tret de sortida de la 1a Marató de Donació de Plasma, a l’Ajuntament de Barcelona.
Els ciutadans, durant aquests dies, podran donar al Saló de les Cròniques. A més, també es pot donar plasma a qualsevol dels hospitals de Catalunya on també es pot donar sang i s’organitzen campanyes mòbils a diferents llocs de Catalunya.
Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats.
L’Associació Catalana de Dèficits d’Immunitaris Primaris, ACADIP, col·labora amb el Banc de Sang per promoure la donació de plasma a Catalunya. Al seu web www.acadip.org s’hi recull informació i testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties.
L’objectiu de tota la setmana és arribar a les 1.000 donacions, el doble que en una setmana normal.
Així, clourem la setmana amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, on es farà el recompte final de donacions.
La donació de plasma
El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.
Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.
Per poder donar plasma, cal connectar-nos a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i ens retorna al nostre cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.