Identidad e historia

Federación Catalana de Donantes de Sangre
Identidad e historia

La Federación Catalana de Donantes de Sangre nace con vocación de aglutinar, fomentar y divulgar la donación altruista de sangre y plasma en Catalunya.

La DONACIÓN , en general, debe responder al criterio de altruismo y voluntariedad y, por tanto, a la erradicación de la comercialización del cuerpo humano. Afortunadamente, los avances científicos en medicina posibilitan hoy en día salvar vidas y recuperar la salud gracias a las transfusiones de sangre o derivados.

La Función Social de la Federación Catalana de Donantes de Sangre, al igual que la de las otras entidades con estos mismos fines, es divulgar, fomentar y orientar el comportamiento de la sociedad para lograr una concienciación ética y responsable que dé respuesta a la enorme y esperanzador reto que estos avances científicos permiten.
La Federación Catalana de Donantes de Sangre colabora con el Departamento de Salud, con el Banco de Sangre y Tejidos y con todos los Organismos y Entidades relacionados con la Transfusión Sanguínea, tanto a nivel nacional como internacional.

DECRETO 298/2006, de 18 de julio , por el que se regula la Red de Hemoterapia y se crea el Sistema de Hemovigilancia en Catalunya.

Las Asociaciones y Hermandades de Donantes de Sangre, con su capacidad de comunicación social y potencial humano no profesional, son elementos indispensables para conducir y estimular la participación de la comunidad.

Banner history

Texto ejemplo donantes de sangre
Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.
Texto ejemplo donantes de sangre

Un poco de historia...

El interés del ser humano por la sangre es tan antiguo como la humanidad, aunque los primeros intentos de transfusión de sangre -de un paciente al otro- empezaron en el siglo XV.
  • 1616 - El bombeig de la sang
    El físic anglès William Harvey descobreix la circulació de la sang i el seu bombeig, arreu de l’organisme, a través del cor.
  • 1818 - La primera transfusió James Blundell realitza la primera transfusió amb èxit de la història, mentre tractava les hemorràgies postpart.
  • 1900 - Grups sanguinis Karl Landsteiner descobreix que les persones tenen diversos tipus de sang i que les transfusions no són compatibles entre persones amb grups sanguinis diferents. Inventa el sistema ABO i RH.
  • 1909 - Anàlisis clíniques, bacteriològiques i químiques Josep Antoni Grífols i Roig fundà l’Institut Central d’Anàlisis a Barcelona, pioner de les anàlisis clíniques, bacteriològiques i químiques.
  • 1914 - Diversos científics aconsegueixen conservar la sang utilitzant citrat sòdic.Conservació de la sang Diversos científics aconsegueixen conservar la sang utilitzant citrat sòdic.
  • 1928 - Flèbula d’anàlisis i flèbula de transfusions Josep Antoni Grífols i Roig patenta la flèbula d’anàlisis, aparell per extraure mostres de sang per a l’anàlisi, i la flèbula de transfusions, per a efectuar transfusions.
  • 1936 - Primer servei de transfusió de sang Frederic Duran i Jordà crea a Barcelona el primer servei de transfusió del món i impulsa una metodologia que serviria per recollir les donacions de sang i ser transfoses a distància, al camp de batalla (durant la Guerra Civil Espanyola) o posteriorment en la Segona Guerra Mundial.
  • 1937 - Ajut al Combatent Neix l’Agrupació de Donadors de Sang de Catalunya d’Ajut al Combatent amb seu al carrer Portaferrissa de Barcelona.
  • 1943 - Liofilització del plasma Josep Antoni Grífols i Roig idea i patenta el primer sistema de liofilització del plasma.
  • 1945 - Primer banc de sang Josep Antoni Grífols i Roig crea el primer Banc de Sang de l’estat.
  • 1963 - Primera associació de donants de sang Es crea l’Associació de Donants Voluntaris de Sang de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (primera associació de donants de sang de Catalunya).
  • 1995 - Naixement dels Serveis Sanitaris de Referència A Catalunya es crea l’empresa pública Serveis Sanitaris de Referència – Centre de Transfusió i Banc de Teixits; actual BST (Banc de Sang i Teixits).
  • 2006 - Banc de Sang i Teixits El Departament de Salut unifica els diferents bancs de sang, assumint com a banc únic el Banc de Sang i Teixits.
  • 2007 - Conveni de col·laboració Se signa un conveni de col·laboració entre l’Assemblea Autonòmica de la Creu Roja a Catalunya, la Federació d’Entitats de Donadors de Sang de Catalunya (l'actual Federació Catalana de Donants de Sang) i el Banc de Sang i Teixits (BST).
  • 2010 - “Nova Sang per al Món” Barcelona com a capital del Dia Mundial de la Donació de Sang, amb el lema “Nova Sang per al Món”.