Dia Mundial del Donant de Sang 2022: "Donar sang és un acte de solidaritat. Uneix-te al repte i salva vides!"

Dia Mundial del Donant de Sang 2022: "Donar sang és un acte de solidaritat. Uneix-te al repte i salva vides!"

El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang.

Aquest dia es va establir amb la finalitat d'augmentar la conscienciació mundial sobre la necessitat de disposar de sang i productes sanguinis segurs per a transfusions, de posar en relleu la contribució crucial que efectuen els donants de sang voluntaris no remunerats als sistemes nacionals de salut, de donar suport als serveis nacionals de transfusió de sang, les organitzacions de donants de sang i altres organitzacions no governamentals per contribuir a millorar i ampliar els seus programes de donants de sang voluntaris, mitjançant l'enfortiment de les campanyes nacionals i locals.

D'altra banda, aquest dia ofereix una oportunitat per instar els governs i les autoritats de salut nacionals a proporcionar recursos suficients per augmentar la recollida de sang donada per voluntaris no remunerats i gestionar l'accés a la sang i les transfusions per als que ho necessitin.

La sang i els productes sanguinis són recursos essencials per al tractament eficaç de dones que pateixen hemorràgies relacionades amb l'embaràs i el part; nens i nenes que pateixen anèmia greu deguda al paludisme i la malnutrició; pacients amb trastorns de la medul·la òssia, trastorns de l'hemoglobina i malalties per immunodeficiència hereditaris; víctimes de traumatismes, emergències, desastres i accidents; així com pacients sotmesos a procediments mèdics i quirúrgics complexos.

La necessitat de sang és universal, però l'accés de tots els qui la necessiten no ho és. L'escassetat de sang és particularment aguda a països d'ingressos baixos i mitjans.

Per assegurar l'accés a sang segura per a tota persona que requereixi una transfusió, tots els països necessiten donants de sang voluntaris no remunerats que donen sang periòdicament. Un programa eficaç de donació de sang caracteritzat per una participació àmplia i activa de la població és crucial per satisfer la necessitat de transfusions de sang en temps de pau, així com durant emergències o desastres que motivin un sobtat augment de la demanda de sang, o quan es vegi afectat el funcionament normal dels serveis d'hematologia. Un entorn social i cultural propici i molt solidari facilita el desenvolupament d'un programa de donació de sang eficaç i, a més, segons es reconeix àmpliament, la donació de sang contribueix a generar vincles socials i forjar una comunitat cohesionada.

Objectius de la campanya 2022

El lema del Dia Mundial del Donant de Sang 2022 és «Donar sang és un acte de solidaritat. Uneix-te al repte i salva vides!»; amb això es vol destacar la contribució essencial dels donants de sang per salvar vides i enfortir la solidaritat a les comunitats.

Els objectius específics de la campanya d'enguany són:

* Agrair als donants de sang de tot el món i generar una àmplia conscienciació pública respecte de la necessitat de comptar amb donacions de sang periòdiques no remunerades;

* Destacar la necessitat de rebre donacions de sang compromeses durant tot l'any, a fi de mantenir prou subministraments i aconseguir l'accés universal i oportú a transfusions de sang segura;

* Reconèixer i promoure els valors de la donació de sang voluntària no remunerada per tal d'enfortir la solidaritat comunitària i la cohesió social;

* Conscienciar sobre la necessitat d'augmentar la inversió pública per establir un sistema nacional de productes sanguinis sostenible i augmentar la recollida d'aquests productes de donants voluntaris no remunerats.

Per a la campanya d'enguany s'encoratja els països a que facin una activitat especial dirigida a divulgar, a través dels diferents mitjans de difusió, els relats de persones les vides dels quals es van salvar gràcies a la donació de sang, com una forma de motivar als donants de sang periòdics perquè segueixin donant sang, i a les persones en bon estat de salut que mai van donar sang perquè comencin a fer-ho. Altres activitats que ajudarien a promoure el lema del Dia Mundial del Donant de Sang d'aquest any podrien incloure actes i jornades de reconeixement als donants, campanyes a les xarxes socials, programes especials en mitjans de difusió, publicacions en xarxes socials en què apareguin donants individuals amb el lema, reunions i tallers, esdeveniments musicals i artístics per agrair als donants de sang i celebrar la solidaritat i coloració amb vermell d'alguns monuments simbòlics. La teva participació i suport ajudaran a generar un major efecte del Dia Mundial del Donant de Sang 2022, augmentarà el reconeixement mundial de la donació de sang com un acte solidari que salva vides, i dels serveis que subministren sang i productes sanguinis segurs com a components essencials de tot sistema de salut. La participació d'associats interessats és benvinguda a tots els nivells per tal de convertir el Dia Mundial del Donant de Sang 2022 en un èxit mundial.

Amfitrió de les activitats

Mèxic és el país amfitrió del Dia Mundial del Donant de Sang 2022, per mitjà del seu Centre Nacional de Sang. L'esdeveniment mundial es duu a terme a la ciutat de Mèxic el 14 de juny del 2022.

I a Catalunya?

Celebrem el Dia Mundial del Donant de Sang al Palau de la Generalitat, amb totes les persones homenatjades i representants de les 35 Associacions de Donants de Sang de Catalunya. A més, enguany també organitzem una gran festa a Igualada, el dissabte 18 de juny, coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana, que aglutinarà a més de 500 persones -la majoria delegades i delegats d'Associacions de Donants de Sang- vingudes d'arreu del país.

Comparteix